Ekster

De ekster is een broedvogel die in het noordelijke deel van het Euraziatische continent voorkomt. Het is een van de vogels uit de kraaienfamilie die eksters worden genoemd. In Europa wordt het woord "ekster" door Engelstaligen gebruikt als synoniem voor de Euraziatische ekster: de enige andere ekster in Europa is de Iberische ekster, die beperkt is tot het Iberisch schiereiland.

De ekster is een van de intelligentste vogels, en men denkt dat hij een van de intelligentste van alle niet-menselijke dieren is. Het is de enige vogel waarvan bekend is dat hij de spiegeltest doorstaat, samen met zeer weinig andere soorten.

Beschrijving

Het volwassen mannetje van de ekster, is 44-46 cm lang, waarvan meer dan de helft de staart is. De spanwijdte is 52-62 cm. De kop, hals en borst zijn glanzend zwart met een groene en violette glans; de buik en scapula's (schouderveren) zijn zuiver wit; de vleugels zijn zwart met een groene of paarse glans. De gegradueerde staart is zwart, glanzend met groen en roodachtig paars. De poten en de snavel zijn zwart; de iris is donkerbruin. Het verenkleed van beide geslachten is gelijk, maar de vrouwtjes zijn iets kleiner. De staartveren van beide geslachten zijn vrij lang, ongeveer 12-28 cm lang. De mannetjes van de ekster wegen 210-272 gram, terwijl de vrouwtjes 182-214 gram wegen. De jongen lijken al op de volwassen dieren, maar hebben in het begin niet veel van de glans op het roetkleurige verenkleed.

De volwassen vogels ruien jaarlijks na het broeden. De rui begint in juni of juli en eindigt in september of oktober. De primaire vliegveren worden over een periode van drie maanden vervangen. Jonge vogels ondergaan een gedeeltelijke rui die ongeveer een maand later begint dan de volwassen vogels, waarbij hun lichaamsveren worden vervangen, maar niet die van de vleugels of de staart.

Verspreiding en habitat

Het verspreidingsgebied van de ekster strekt zich uit over Euraziƫ, van Spanje en Ierland in het westen tot het schiereiland Kamtsjatka.

De voorkeur van de ekster gaat uit naar een open landschap met verspreide bomen en eksters komen normaal gesproken niet voor in boomloze gebieden en dichte bossen. Soms broeden ze in hoge dichtheden in voorstedelijke omgevingen zoals parken en tuinen. Ze kunnen ook vaak dicht bij het centrum van steden worden aangetroffen.

Eksters zijn normaal sedentair en brengen de winter door in de buurt van hun broedgebieden, maar vogels die aan de noordelijke grens van hun verspreidingsgebied in Zweden, Finland en Rusland leven, kunnen bij barre weersomstandigheden naar het zuiden trekken.